Volume 9, Issue 1 And 31 (7-1999)                   JHNM 1999, 9(1 And 31): 32-39 | Back to browse issues page

XML Print

Download citation:
Send citation to:

Salamikohan K. Coparative Survey of Health Behaviors of Nurses Employed in Hospitals affiliated to University of Medical Sciences and Teachers of Rasht High Schools in Regard to Health Maintenance in 1994.. JHNM 1999; 9 (1 and 31) :32-39
URL: http://hnmj.gums.ac.ir/article-1-1163-en.html
Instructor, Department of Nursing , School of Nursing and Midwifery, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
Abstract:   (1633 Views)
چکیده:
این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به منظور تعیین و مقایسه رفتار بهداشتی پرستاران شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی گیلان با دبیران شاغل در دبیرستانهای شهر رشت در خصوص حفظ سلامتی انجام شده است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه از ۱۵۰ پرستار و ۱۵۰ دبیر جمع آوری شد.
دو گروه در زمینه ورزش و انجام معاینات دوره ای رفتار بهداشتی یکسانی دارند. علاوه بر این یافته های این پژوهش نشان داد که در گروه پرستاران، متغیرهای سن، شاخص حجم بدن، وضعیت تأهل و سابقه بیماری وابستگان و یا دوستان نزدیک بر رفتار بهداشتی در خصوص حفظ سلامتی فردی تأثیر ندارد ولی متغیر سابقه کار برروی رفتار بهداشتی در خصوص حفظ سلامتی فردی مؤثر است .
Full-Text [PDF 3050 kb]   (254 Downloads)
Article Type : Research | Subject: Special
Received: 2019/07/1 | Accepted: 2019/07/1 | Published: 2019/07/1

Add your comments about this article : Your username or Email:

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.