Volume 12, Issue 2 And 47 (12-2002)                   JHNM 2002, 12(2 And 47): 20-28 | Back to browse issues page

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dolati S, Khaleghdoost Mohammadi T, KazemnezhadLeili E. Study the Effect of Education on chemotherapy patients' follow up care and their compliance with recommened self-care in one of the Educational Hospitals in Rasht. JHNM 2002; 12 (2 and 47) :20-28
URL: http://hnmj.gums.ac.ir/article-1-1060-en.html
1- Nursing (MSN), Some Sara Imam Hospital, Guilan University of Medical Sciences, Some Sara, Iran.
2- Instructor, Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran.
3- Instructor, Bio-Statistics, School of Nursing and Midwifery, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran.
Abstract:   (1806 Views)
چکیده
مقدمه: مراقبت از خود فعالیتی است که افراد در زندگی روزانه خود به آن نیاز داشته و به منظور ارتقای سلامتی، پیشگیری از بیماری، بهبودی و درمان بیماری مزمن انجام می دهند. با افزایش بیماران تحت شیمی درمانی و تحت درمان با داروهای مختلف و اهمیت پذیرش این روند و کنترل عوارض آن، نیاز به آگاهی در بیماران احساس می گردد.
هدف: هدف این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که با هدف تعیین تأثیر آموزش بر پی گیری مراجعات و پیروی از دستورات مراقبت از خود بیماران تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به یکی از مراکز آموزشی - درمانی شهر رشت انجام گرفته است.
مواد و روش کار: نمونه های پژوهش شامل ۶۰ نفر از بیماران تحت شیمی درمانی بودند که بطور تصادفی ۳۰ نفر به عنوان گروه آزمون و ۳۰ نفر به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و چک لیست بود. برنامه آموزشی گروه آزمون در دومین جلسه شیمی درمانی قبل از شروع شیمی درمانی اجرا شد و در سومین جلسه شیمی درمانی با واحدهای مورد پژوهش جهت تاکید بر اجرای دستورات مراقبت از خود و پاسخ به سئوالات آنان ملاقات شد. چک لیست پی گیری مراجعات تا چهار جلسه برای هر بیمار تکمیل شد و پس از جمع بندی امتیازات، پی گیری به دو دسته کامل و ناقص طبقه بندی شد. بعد از چهارمین جلسه شیمی درمانی پرسشنامه پیروی از دستورات مراقبت از خود تکمیل شد و پس از جمع بندی امتیازات، پیروی از دستورات سه دسته کامل، نسبی و ناقص تقسیم شدند.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که ۸۰٪ از گروه آزمون و ۹۰٪ از گروه شاهد نیاز به یادگیری دارند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در گروه آزمون بین نیازهای یادگیری و میزان درآمد ماهانه ( ۰ / ۰۰۰۱>P ) و سابقه ابتلا به بیماریهای درمان شده با شیمی درمانی در خانواده
( ۰/۰۱>P ) و سطح تحصیلات (۰ / ۰۱ >P )ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که میزان پی گیری مراجعات گروه آزمون بعد از آموزش بیشتر از میزان پی گیری مراجعات گروه شاهد می باشد( ۰ / ۰۳۷>P ) و میزان پیروی از دستورات مراقبت از خود در گروه آزمون بعد از آزموش نیز بیشتر از میزان پیروی از دستورات مراقبت از خود در گروه شاهد می باشد( ۰/ ۰۰۰۱ >P). |
نتیجه گیری: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نمایانگر تأثیر آموزش بر پی گیری مراجعات و پیروی از دستورات مراقبت از خود بیماران شیمی درمانی بر اساس نیازهای یادگیری آنان در زمینه شناخت بیمار از شیمی درمانی، عوارض ناشی از آن و اقدامات لازم جهت پیشگیری و کنترل عوارض آن در امر مراقبت از خود می باشد.
 
Full-Text [PDF 2599 kb]   (277 Downloads)    
Article Type : Research | Subject: Special
Received: 2019/06/17 | Accepted: 2019/06/17 | Published: 2019/06/17

Add your comments about this article : Your username or Email:
CAPTCHA

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.