دوره 18، شماره 1 - ( 1-1387 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 9-15 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Panahandeh Z, Dousdar Sanaye M. Infants' complementary food pattern and mothers' knowledge in rural areas in ‎Rasht city. J Holist Nurs Midwifery. 2008; 18 (1) :9-15
URL: http://hnmj.gums.ac.ir/article-1-262-fa.html
پناهنده زهرا، دوستدار صنایع مهرناز. الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران وآگاهی مادران در این زمینه درمناطق روستایی ‏شهرستان رشت. مجله پرستاری و مامایی جامع نگر. 1387; 18 (1) :9-15

URL: http://hnmj.gums.ac.ir/article-1-262-fa.html


، Z_panahandeh@yahoo.com
چکیده:   (1540 مشاهده)

مقدمه:‏‎ ‎شروع به موقع تغذیه تکمیلی و آگاهی مادران از نحوه تغذیه تکمیلی شیرخوار از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.‏ هدف: ارزیابی الگوی تغذیه تکمیلی شیرخواران و سطح آگاهی مادران روستایی شهرستان رشت از چگونگی شروع غذای کمکی.‏

روش کار: دریک بررسی مقطعی درتابستان 1385, 269 نفر از مادران دارای کودک 2-1 ساله مراجعه کننده به خانه های بهداشت ‏شهرستان رشت طبق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی جهت تکمیل پرسشنامه به روش مصاحبه انتخاب شدند. ‏ ابزار این پژوهش پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک مادر، چگونگی شروع تغذیه تکمیلی کودک، آگاهی مادر در خصوص تغذیه ‏تکمیلی و منابع کسب اطلاع وی بود. آگاهی بر اساس نمرات به سه سطح ضعیف، متوسط و خوب تقسیم و جهت تجزیه و تحلیل داده ها ‏از آزمون های کای دو و تست دقیق فیشر استفاده گردید.‏

 نتایج: دراین مطالعه 8/91% از مادران نسبت به زمان و چگونگی آغاز غذای کمکی از آگاهی کافی برخوردار‎ ‎و 93% ازآنها تا پایان 6-4 ‏ماهگی کودک خود را منحصرا با شیرخود تغذیه کرده بودند. در بیش از 80% موارد فرنی آرد برنج اولین غذای کمکی شیرخوار بوده است. ‏‏83% از مادران شرکت کننده در این پژوهش تا پس از یک سالگی نیز به تغذیه کودک خود با شیر مادر ادامه داده و93% از کودکان پس ‏از یک سالگی از غذای سفره خانواده به عنوان غذای اصلی روزانه خود استفاده می کردند. در 33% موارد تعداد وعده های غذایی روزانه ‏کمتر از میزان توصیه شده بوده است. اولین منبع آگاهی مادران شرکت کننده در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان خانه های بهداشت ‏بوده است. ‏

نتیجه گیری: مادران مورد مطالعه از سطح آگاهی کافی در خصوص تغذیه تکمیلی کودکان برخوردار بوده و عملکرد اکثریت آنان بر ‏اساس الگوی غذایی توصیه شده بوده است. با توجه به نقش مهمی که خانه های بهداشت می توانند در ارتقاء آگاهی مادران راجع به تغذیه ‏تکمیلی داشته باشند توجه بیشتر به این مراکز در راستای انجام این وظایف ضروری بنظر می رسد.‏

واژه‌های کلیدی: تغذیه تکمیلی، زنان، شیرخواری، کودک ‏
  |   |   متن کامل (HTML)  (264 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۳/۵/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۵/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۵/۲۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پرستاری و مامایی جامع نگر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Holistic Nursing And Midwifery

Designed & Developed by : Yektaweb