Volume 12, Issue 1 And 45 (6-2002)                   JHNM 2002, 12(1 And 45): 41-49 | Back to browse issues page

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirzaie M, Pooresmaiel Z, Dabirian A, AlaviMajd H. Comparative Study of the Effects of Phototherapy and Phototherapy with Acupressure on Reduction of Bilirubin in Neonates with Physiological Jaundice. JHNM 2002; 12 (1 and 45) :41-49
URL: http://hnmj.gums.ac.ir/article-1-1074-en.html
1- Instructor, Department of Nursing , School of Nursing and Midwifery, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
2- Instructor, Department of Nursing , School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
3- Instructor, Bio-Statistics, School of Paramedicine, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Abstract:   (1816 Views)
چکیده
مقدمه : ایکتر فیزیولوژیک شایعترین شکل زردی غیر کونژوگه در نوزادان است که در ۶۰٪ نوزادان ترم و ۸۰٪ نوزادان نارس در هفته اول زندگی مشاهده می شود و در صورت عدم درمان منجر به تغییرات پاتوفیزیولوژیکی خاص در سیستمهای مختلف بدن می گردد . فتوتراپی درمان اساسی این نوع ایکتر است و طب فشاری نیز می تواند بعنوان یک درمان تکمیلی بکار گرفته شود.
هدف: پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی از نوع کار آزمایی بالینی می باشد که با هدف تأثیر فتوتراپی و طب فشاری همراه با فتوتراپی بر میزان کاهش بیلیروبین خون نوزادان مبتلا به زردی فیزیولوژیک بستری در بخشهای نوزادان بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و تهران در سال ۱۳۷۹ صورت گرفت.
مواد و روش کار : پس از انجام یک مطالعه مقدماتی، ۴۰ نوزاد در هر گروه (مجموعا ۸۰ نوزاد ) با نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند . سپس پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک ، اطلاعات مرتبط با زردی ، فتوتراپی و میزان بیلیروبین برای نمونه ها تکمیل شد و در مرحله بعد نوزادان گروه مورد تحت طب فشاری همراه با فتوتراپی قرار گرفتند. بدین ترتیب که پس از خروج نوزاد از زیر دستگاه فتوتراپی و در آغوش گرفتن وی ، به مدت ۱۵ دقیقه در هر روز و ۳ روز پشت سر هم ، بر روی نقاط خاصی از مریدیان کبد و طحال نوزادان طب فشاری انجام گرفت و در گروه شاهد نوزادان به مدت ۳ روز تحت فتوتراپی قرار گرفتند .ضمنا در هر دو گروه ۱۲، ۲۴ ،۳۶ ،۴۸ و ۷۲ ساعت بعد از درمان میزان بیلیروبین خون اندازه گیری و ثبت گردید .
نتایج: تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که گروه مورد و شاهد از نظر متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات مرتبط با زردی همگون می باشند . همچنین اختلاف میانگین میزان بیلیروبین در گروه مورد و شاهد ۴۸، ۳۶ ، ۲۴۰۱۲ و ۷۲ ساعت بعد از درمان براساس آزمون با p-
value به ترتیب ۰۰۰۵ ، ۰ / ۰۰۲ ، ۰۰۰۱ > ۰ /۰۰۱۰ و ۰۱۰۲۵ > معنی دار بود. همینطور در هر کدام از گروه ها ، تفاوت میانگین بیلیروبین قبل از درمان با ۱۲، ۲۴ ،۳۶ ۴۸۰ و ۷۲ ساعت پس از درمان براساس آزمونا زوج با ۰ /۰۰۰=p معنی دار بود . در ارتباط با میزان کاهش بیلیروبین در گروه مورد و شاهد در ۱۲، ۲۴ ۳۶۰ ،۴۸ و ۷۲ ساعت بعد از درمان ، تفاوت میانگین بین دو گروه در تمام موارد با ۲۰۰۱. >p از نظر آماری معنی دار شد و میانگین میزان کاهش بیلیروبین در گروه مورد و شاهد بترتیب ۶/ ۴۷۵ و ۵ /۷۶۴ می باشد که بر اساس آزمونt اختلاف بین کاهش بیلیروبین قبل و بعد از درمان بین گروه مورد و شاهد ، از نظر آماری با ۰/ ۰۰۱>p معنی دار است .
نتیجه گیری نهایی: از نتایج این پژوهش در می یابیم که طب فشاری و فتوتراپی هر دو در درمان زردی فیزیولوژیک مؤثر می باشند ، اما طب فشاری با کاهش بیشتر و در زمان کمتر بر میزان کاهش بیلیروبین خون نوزادان مؤثر است.
 
زردی فیزیولوژیک ، بیلیروبین ، فتوتراپی ، طب فشاری
 
 
Full-Text [PDF 17923 kb]   (415 Downloads)    

Received: 2019/06/18 | Accepted: 2019/06/18 | Published: 2019/06/18

Add your comments about this article : Your username or Email:
CAPTCHA

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.